Ugrás a tartalomra

Bérmálás

Bérmálás

Gyermekek, kamaszok bérmálkozása

A bérmálás szentsége a keresztséggel és az Eucharisztiával együtt alkotja a keresztény beavatás szentségeinek csoportját, mely növeli és elmélyíti a keresztségi kegyelmet.

A bérmálásra való felkészítés (katekézis) célja, hogy a hívő a keresztény élet apostoli felelősségét minél teljesebben tudja vállalni s hogy felébressze a Jézus Krisztus Egyházához való tartozás érzetét (mind az egyetemes Egyház, mind a plébániai közösség vonatkozásában).

A bérmálás szentségét ünnepi szentmise keretében eredendően a püspök ill. az általa megbízott pap szolgáltatja ki. Egyházmegyénkben a bérmálás szentsége felvételének alsó korhatálya az alapiskola VII. osztálya.

Bérmálási felkészítő katekézist 2-3 évente hirdetünk meg felváltva a muzslai ill. ebedi plébániákon. A legutóbbi bérmálkozást 2023. szeptemberében ünnepeltük Ebeden.

Felnőttek bérmálkozása

Minden megkeresztelt és még meg nem bérmált számára fontos, hogy mielőbb felvegye a bérmálás szentségét, mivel a keresztség, a bérmálás és az Eucharisztia egységet alkotnak. A felnőttek bérmálásra való felkészítésében is ajánlott, ha kíséri őt ezen az úton egy hozzá közel álló személy - kezes (családtag, barát ...), aki a katolikus hitét éli, aki később akár a bérmaszülője is lehet.

A felnőttek bérmálási katekézise a plébánossal való megbeszélés alapján történik. Buzdítjuk, jelentkezzen bátran a plébánián.

Bérmaszülő

Bérmaszülői igazolást hitét gyakorló, egyházát támogató, bérmálkozott római katolikusnak tudunk kiállítani.